Marko Odermat (©Reurters)
Marko Odermat (©Reurters)

Istorija! Pade rekord Hermana Majera u Svetskom kupu, Marko Odermat probio granicu 2.000

Vreme čitanja: 2min | sub. 18.03.23. | 14:56

Švajcarac ostvario 13. pobedu i stigao do 2.042 boda

Kada se penzionisao Marsel Hiršer pad rekorda Hermana Majera delovao je kao naučna fantastika. A, ipak se dogodilo. Svetsku kup ima novog rekordera – Marka Odermata!

Isprva nije bilo dominantne figure u alpskom skijanju kada se povukao Marsel Hiršer. Austrijanac je osam puta bio generalni pobednik Svetskog kupa, petostruki svetski prvak i u tri navrata je osvajao medalje na Olimpijskim igrama. I nijedno nije probio granicu od 2.000 bodova do koje je Herman Majer sakupio u sezoni 1999/2000.

Izabrane vesti

Ali, jeste Marko Odermat. Na poslednjem veleslalomu u sezoni, švajcarski skijaš je u Andori oduvao konkurenciju. U Pirinejima je za dve sekunde i 11 stotinki bio brži od Henrika Kristofersena, i tako stigao do 13 pobede u sezoni. Nadmašio je legendarnog austrijskog skijaša, stigao do 2.042 boda u Svetskom kupu i postao vlasnik rekord u muškoj konkurenciji.

Ne i apsolutnog, njega i dalje drži Tina Maze. Slovenačka skijašica je u jednoj sezoni osvojila čak 2.414 poena.

Pored Marka Odermata i Henrika Kristofersena na podijumu u Andori našao se i Marko Švarc – kasnio za pobednikom dve sekunde i 29 stotinki – ali u generalnom poretku discipline nije uspeo da pretekne Žana Kranjeca. Zadržao je Slovenac treće mesto u veleslalomu.

Marko Odermat je u veleslalomu i super-veleslalomu podigao male kristalne globuse, kao i veliki kristalni globus. U konkurenciji skijašica Mikaela Šifrin je bila najbolja u generalnom poretku, koja je sakupila 2.106 bodova i nedavno nadmašila Ingemara Stenmarka. Amerikanka je u Oreu stigla do 87. pehara u Svetskom kupu.

Iako je prethodnih dana Marko Odermat tvrdio da mu nije bitno hoće li oboriti rekord, promenio je mišljenje...

Nemam pojma kako sam pobedio, bio sam tako umoran. U četvrtak smo se dobro zabavili. Danas nije bilo lako zbog tih prokletih 2.000 bodova. Zaista sam želeo da se nađem na podijumu. Još jedna pobeda, dve sekudne ispred, ne znam šta da kažem“, rekao je Marko Odermat posle novog trijumfa u Svetskom kupu i rušenje rekorda Hermana Majera, te nastavio:

Mnogo mi znači… Proteklih dana sam govorio kako to nije toliko važno, kako su to samo brojevi. Važne stvari su globusi, ali danas sam osetio pritisak. Shvatio sam da je važnije nego što sam mislio, tako da sam srećan što sam uspeo“.

Osmeh sa lica posle pobede u Soldeu nije skidao, a hoće li večeras praviti feštu – ne zna.

Ne znam da li imam energije za žurku, stvarno sam prazan. Totalno. Trka je bila bitna, videću hoću li imati snage i za žurku“, zaključio je najbolji veleslalomaš današnjice.



tagovi

zimski sportoviSvetski kup u alpskom skijanjuMarko OdermatHerman MajerMarsel Hiršer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara